VAD VORE VÄL EN BAL PÅ SLOTTET?

Utsikten från Uppsala slott sträcker sig vida omkring staden. Här kan du se både domkyrkan och det som i dag utgör stadens historiska centrum. En sagolik slottsmiljö för dig som vill anordna baler, banketter eller jubileer.

Under ett par hundra år var slottet ett av Sveriges främsta högsäten med plats för kröningsfester, dramatiska rådslag och händelser. Och än i dag är historien levande genom de praktfulla salarna, gallerierna och trapphusen.

En fest på Uppsala slott är en resa genom historien. Det är också en kulinarisk upplevelse och en plats för musik, dans och underhållning. Tillsammans gör det kvällen till ett oförglömligt minne för dina gäster.

VEM KAN BOKA?

Statens institutioner, kommuner, landsting, universitet, föreningar och studentkårer kan hyra Rikssalen vid högtidliga tillfällen. Privata fester är inte tillåtna. Företag kan boka under vissa förutsättningar.

Läs mer…

FAKTA OM RIKSSALEN


Antal platser: 550 till bords, 700 i biosittning, 1000 stående mingelgäster.

Handikappvänligt: Ja.

Kök: Eget kök med
fullständiga rättigheter.

FEST PÅ SLOTTET I NUTID

Festerna på Uppsala slott har under lång tid utvecklats till vad de är i dag. Miljön är fortfarande lika pampig – numera utrustad med modern teknik. Köket serverar mat inspirerad av traditionella slottsmåltider.

Dina gäster går in från borggården, lämnar in ytterkläder i garderoben och börjar med mingel i det nedre galleriet. De går trapporna upp där ett kungaporträtt blickar ner på gästerna. En eld är tänd i eldstaden. Efter minglet går de in i Rikssalen, slottets mest glansfulla festsal.

Hovmästaren inleder måltiden med att berätta om slottets och Rikssalens historia. Hovmästaren ger sedan tecken till servitörerna som i procession går in i salen och serverar maten från silverfat. Efterrätten kommer ofta ut med tomtebloss och ackompanjerad till musik för en extra effekt. Uppsala är känt för sina högklassiga körer, exempelvis Orphei drängar och Allmänna sången som ofta står för underhållningen.

När middagen är avslutad blir gästerna serverade kaffe och avec i det högst belägna galleriet på Slottet. Här har man utsikt över både Uppsala stad och den Botaniska trädgården. När mörkret faller och ljuset från staden glittrar är gästerna åter välkomna in till Rikssalen. Dans till tonerna från ett storband avslutar kvällen.